top of page

Ontdek het comfort van elektrisch varen

Updated: Dec 8, 2022

Elektrisch varen is zeer comfortabel. Geniet van de stilte en rust om u heen terwijl u vaart. Daarnaast draagt u bij aan een schone en duurzame wereld zonder in te leveren op prestatie en plezier. Een elektrische motor is erg efficiënt, zuinig in gebruik en (bijna) onderhoudsvrij.

Wat maakt elektrisch varen comfortabel? Zonder uitstoot en fluisterstil varen, genietend van de natuur om u heen; dat is het comfort van elektrisch varen. Geïnteresseerd? Kijk dan naar onze verhuur mogelijkheden. Hier bieden we verschillende elektrische jachten aan om kennis te maken met deze nieuwe manier van zero emissie varen.


Naast stil en schoon varen is elektrisch varen ook erg comfortabel door het gemak wat een elektrische aandrijving biedt. Het erg gemakkelijk een elektrische aandrijving te bedienen. Een druk op de knop en u kunt wegvaren, hierbij hoeft u niet na te denken hoe ver u kunt varen want de configuratie is uitgerust op uw vaarprofiel.


Wel is het handig om bij het verkennen van een dorpje of terwijl u boodschappen doet de elektrische boot aan te sluiten op de walstroom. Door tussendoor ‘bij te laden’ kunt u weer verder varen, langer in de natuur verblijven en uw vaarbereik vergroten. Zo maakt u ‘dubbel’ gebruik van uw aanmeertijd ook als u ergens een kopje koffie drinkt.


Schone en duurzame wereld Er zijn al steeds meer elektrische auto’s die op de weg rijden. Ook elektrische boten kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan een schonere en duurzame wereld. Om een voorbeeld te geven, 3 elektrische verhuur jachten leveren al een CO2 reductie op van bijna 30 ton CO2 per jaar. Ruim genomen komt dit overeen met ruim 250.000 autokilometers bij 120,5 gram CO2 per kilometer (gemiddeld uitstoot Europees wagenpark). Lees er meer over in ons blog “Elektrisch varen hoeveel CO2 kun je besparen”.


Efficiënte E-motor De elektrische aandrijving bestaat uit een krachtige e-motor en batterijpakket waarmee de motor en ook de hotelfunctie voorzien wordt van stroom. De e-motor is efficiënt doordat deze direct het vermogen op de schroef overbrengt. Het gevraagde vermogen aan de schroef wordt heel precies door de E-motor geleverd. Heel belangrijk is de bouw en de aansturing van de motor. In een heel breed vaargebied werkt onze motor super efficiënt en… dit zie je terug in hoever je met stroom uit het batterijpakket kan varen.

Onderhoud

Een e-motor is (bijna) onderhoudsvrij gezien deze veel minder jaarlijks onderhoud vraagt, ten opzichte van een dieselmotor, doordat er minder bewegende delen zijn en er geen filters zijn die vervangen moeten worden.


Veilige batterijen De batterijen kunnen met standaard walstroom opgeladen worden. Voor onze jachten gebruiken we LiFePo4, deze batterijen hebben een laag temperatuur systeem tussen de 20-30 graden Celsius. Ook in geval van onverwachte schade zoals brand, zullen de batterijen niet exploderen of ontsteken. Daarnaast hebben deze batterijen een bijzondere lange levensduur.

100% elektrisch varen – wat is het vaarbereik? Hoe lang het vaarbereik is verschilt per type boot en de grootte van het batterijpakket wat geïnstalleerd is. Onze aandrijvingen zijn klant specifiek, we baseren de elektrische configuratie op het vaargebied, vaarprofiel, en speciale wensen. Zo bieden wij een configuratie als u meestal in kanalen en op Nederlandse meren vaart die afwijkt als u altijd op de grote rivieren vaart.


Hybride met een range extender

Ook is het mogelijk om zelf aan boord stroom te genereren, dit kan met een traditionele diesel generator of met onze zero emissie en stille brandstofcel. De methanol brandstofcel produceert groene stroom aan boord waar en wanneer u het nodig heeft.

De Northman 1200 Electric heeft tot 140 km vaarbereik – 100% elektrisch > vindt hier meer informatie over de energie systemen


De Nexus Revo 870 Electric heeft tot 140 km vaarbereik – 100% elektrisch > vindt hier meer informatie over de energie systemen.


Elektrisch varen heeft de toekomst Met een elektrische aandrijving maakt u uw jacht klaar voor de toekomst. Naast het comfort dat een elektrische aandrijving biedt, - de stilte en rust, het gebruikersgemak, geen zorgen over het vaarbereik, weinig onderhoud – draagt u bij aan een schonere en duurzamere wereld. Daar wordt door overheidsinstanties ook steeds meer op ingezet d.m.v. electric only routes, zero emissie binnensteden en vaargebieden.

Wilt u meer informatie over de elektrische Northman jachten die klaar zijn voor de toekomst? Vraag de specificaties aan van de Northman 1200 Electric of de Nexus Revo 870 Electric.


Wilt u elektrisch varen ervaren? Wij bieden de elektrische jachten ook aan in de verhuur, bekijk hier de verhuurvloot.

bottom of page