top of page

De Northman 1200 Electric met de eerste methanol aandrijflijn

Updated: Nov 30, 2021

Binnen het project Green Shipping Waddenzee ontwikkelt Electric Ship Facilities e.a., Maritieme Methanol Systemen. Electric Ship Facilities is de system integrator van Natural Yachts. In de Northman 1200 Electric wordt de eerste methanol aandrijflijn geïmplementeerd waardoor je 100% elektrisch - volledig onafhankelijk van walstroom kunt varen.

Northman 1200 Electric & Fuel Cell Powered In de Northman 1200 wordt de eerste methanol aandrijflijn geïmplementeerd. Dat wil zeggen dat we een efficiënte elektrische aandrijving hebben, een groot batterijpakket en een methanol fuel cell als range extender. Dat betekent dat u met de Northman 1200 Electric & Fuel Cell powered helemaal onafhankelijk van walstroom kunt varen.


Groene Methanol Wat we toepassen is groene methanol. De productie van groene methanol is gebaseerd op elektrolyse, wat betekent dat groene methanol op dezelfde manier als waterstof geproduceerd wordt. Uit de lucht voegen we daar CO2 aan toe en met die conversie hebben we meteen methanol.


De uitdagingen op het gebied van opslag en gebruik van waterstof zijn op dit moment groot. Groene methanol als energiedrager wordt gezien als een kansrijk alternatief voor waterstof. Methanol is eenvoudiger op te slaan en heeft een goede energiedichtheid, is ruim beschikbaar en goed te produceren, en is qua prijs competitief met diesel.


Methanol is een hele simpele vloeistof die getransporteerd kan worden in bijvoorbeeld een jerry can. Hier zit ook meteen de crux in waarom deze biobrandstof zo goed toepasbaar is. De logistiek is uitermate simpel, een bestaande vracht/tank auto kan methanol vervoeren. Dit betekent ook dat de opslag aan boord van schepen simpel is.


Bij de productie van methanol wordt er eerst CO2 uit de lucht gehaald, bij het toepassen van de methanol fuel cell komt er CO2 vrij bij het omzetten naar elektriciteit. Kortom de brandstofcel is weer neutraal bij het vrijkomen van deze CO2.



Methanol Fuel Cells Eigenlijk worden er op dit moment beperkt op Methanol gebaseerde brandstofcellen toegepast omdat de Methanol brandstofcel nog geen gemeengoed is. Het merendeel van de toegepaste fuel cells zijn PEM fuel cells, dat zijn de cellen waar waterstof in toegepast kan worden. De methanol brandstof cel is nog niet in productie om grotere vermogens toe te passen.


Een Fuel Cell als Range extender Jurjen – ESF verteld: “Wij passen deze brandstofcellen toe als range extender. Dit betekent dat wij heel goed kijken naar de efficiency van het onderwaterschip. Zeer recent hebben we nog onze aandrijflijn geoptimaliseerd naar een nog hogere efficiency. Daarnaast werken we op dit moment met state-of-the-art accu’s. Die een super lange levensduur hebben. Kortom alle aspecten moeten op een plus staan, vervolgens voegen we daar de methanol brandstofcel aan toe om daar waar de accu zegt, ‘hé ik zou wel wat nieuwe energie erbij willen hebben’, de brandstofcel dit kan leveren. Waardoor u met de Northman 1200 Electric & Fuel Cell Powered langer in de natuur kunt verblijven en volledig onafhankelijk van walstroom bent.”


Regelgeving Het grote voordeel dat we binnen het project Greenshipping Waddenzee kunnen beginnen met een klein schip, is dat we starten met beperkt vermogen en daarmee ook de risico’s in feite heel beperkt houden. Het charmante van dit project is dat we samen met deskundigen kijken op het gebied van regelgeving alsof het een binnenvaart schip is. Binnen drie jaar willen we kunnen opschalen naar grotere systemen toe. Denk hierbij aan grote vissers kotters en de Bruine Vloot. Groen varen voor de Bruine Vloot in het werelderfgoed de Waddenzee, is natuurlijk een hele belangrijke factor.


Status Northman 1200 Electric & Fuel Cell Powered Op dit moment is de 100% elektrische implementatie van de Northman 1200 uitgevoerd. De voorbereiding voor de Methanol Fuel Cell range extender zijn getroffen. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Maritieme Methanol Systemen? Abonneer op de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Instagram en Youtube.


Partners Het project van Greenshipping Waddenzee, de ontwikkeling Maritieme Methanol systemen wordt uitgevoerd door Electric Ship Facilities in samenwerking met de volgende partners: Bureau Scheepvaart Certificering, Conoship, Stokkel Engineering en de FME als coördinator van het programma.


bottom of page